Шоколадови кексчета

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
120 минути
от: Mariana Panova-Gizdarskaна 09.01.2013г.

Продукти

2 яйца на стайна температура,
200 гр.масло на стайна температура,
1 1/2 ч.ч захар,
6 с.л.кисело мляко (използвала съм Oikos Organic Plain Greek Yogurt),
1 ч.ч.силно сварено кафе (използвала съм Lavazza espresso),
2 с.л. инстант кафе (използвала съм Mount Hagen Organic Cafe),
1/2 ч.ч.какао (използвала съм Nesquik Nestle),
2 1/2 ч.ч.брашно (използвала съм Оrganic King Arthur Flour unbleached all-purpose),
2 ч.л.течна ванилия,
1 бакпулвер (baking powder),
1 ч.л. сода бикарбонат,
24 бонбони Lindt,
печени без сол бадеми - 80бр. - по 4-5 в едно кексче,
орехови ядки на дребно натрошени,
1/2 ч.ч. фондан за декорация с различни цветове - 350 бял, 220 розов, 60-80 гр. зелен, син, жълт (използвала съм готов на Wilton),
цветни бои на Wilton (от геловите),
Pedal Dust CINNAMON на Wilton - за косата на бебетата. Ако нямате, би могло да се опита с канела,
Бебешка формичка (baby mold) - най-важната, на Wilton.
24 бр. хартиени кошнички (използвала съм от Wilton с форма на цвете)

Начин на приготвяне

1. В купа се разбъркват с дървена лъжица (не използвайте миксер!) маслото и захарта, докато станат на пухкав крем. Добавят се яйцата и се бърка докато съставките се хомогенизират.
2. В друга купа се разбърква кафето (към готовата чаша прибавяте инстанта), киселото мляко с добавени 3-4 с.л.вода да стане като айрян и ванилията.
3. В по-голяма купа се пресява брашното, добавя се какаото, бакпулверът и содата.
4. Започнете да добавяте брашното на 2 части към първата купа като се редува с прибавяне на кафето с млякото и се разбърква до хомогенизиране.
5. Пригответе хартиените кошнички и ги поставете в тавички за печене на cupcakes.
6. Прибавя се от сместта по 1 с. л. във всяка кошничка, следва 1 бонбон в средата, след това ядките и още 1 с.л. от сместта да покрие плънката. Ако искате да декорирате отгоре след това, както в моя случай - оставете 1 см, т.е не ги пълнете до горе.
7. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса (350 градуса по Фаренхайт) фурна около 30 минути или докато клечка за зъби забита в центъра излезе суха.
8. Следва най-забавната част - моделирането на бебетата, за което ни е нужна бебешката формичка, отново на Wilton (baby mold).
9. За получаване на бебешко розово смесих 300 гр. бял фондан, 200 гр.розов и 30 гр. жълт - за 24 бебета.
10. За получаване на жълт цвят на кожата - добавете малко оранжева боя към фондана с бебешко розово.
11. За кафяв цвят на кожата, добавете малко кафява боя към фондана с жълт цвят на кожата. От моят експеримент с догаждане трите цвята на кожата останах доволна,тъй като исках да направя international mix of babies.
12. В матричката се поставя около 24 гр от фондана, хубаво се притиска с пръсти да се изпълни и се слага в хладилника за 15-20 минути, след което се разтваря внимателно и бебето изпада.
13. Бебетата излизат голи от матричката и реших,че им трябват поне памперси. Всяко едно готово бебе започва да се декорира по желание. С четчица се оцветява косата. Пеленките добавих, за да покрият cupcakes, а и като идея, 4е бебетата спят върху пеленка ми хареса. Фонданът се разточва с дебелина 1-2 мм и се изрязват кръгове с чаша. По желание се слагат шарки на пеленките, като за допълнителната им декорация съм използвала инструментите на картинката, отново на Wilton. Декорацията на бебетата отнема часове време, но толкова приятно забавление до сега не бях имала в кухнята:)
14. Не е нужен в този случай да се приготвя масления крем за залепване на фондана, както при тортите.
15. Следва поставянето на готовите пеленки с бебета върху cupcakes. Cupcakes, вече готови, се съхраняват на стайна температура. Може да ги приготвите1-2 дни преди тържеството. Приятно забавление, ако решите да си направите бебоците! Вкусът на кексчетата е невероятен с аромат на кафе,какао,бадеми, орехи, обляни от разтопеният бонбон Lindt.
Добър апетит!:)

Коментари