Тутманик

Категория: / Тестени
Време за приготвяне:
45 минути
от: Диди Миланована 31.12.2012г.

Продукти

500 г брашно
3 яйца
1 жълтък
250 г краве сирене
1 ч.ч. кисело мляко
120 г краве масло
1/2 ч. ч. олио
25 г жива мая
50 мл вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол

Начин на приготвяне

Маята се разтваря във водата (трябва да е хладка) и се добавят малко захар и брашно. Оставя се да шупне.

Брашното се пресява заедно със солта и се прави кладенче. В него се изсипва маята, киселото мляко и 1 яйце. Замесва се меко тесто и се разделя на три части. Оставят се да втасат, докато удвоят обема си (около 1 час). Сиренето се натрошава и се смесва с останалите 2 яйца, предварително разбити. Маслото се разтопява и се смесва с олиото.

Всяка една част от тестото се разточва на дебела кора. Първата се намазва обилно с мазнина и се поръсва със сместа от яйце и сирене. Така редуваме кора - плънка кора. След това оформяме и намазваме с разбит жълтък. Печем в студена фурна на ниски градуси (на 150 градуса) до зачервяване.

Коментари