Орехова пита с ябълки и канела

Категория: / Десерти / Постни
Време за приготвяне:
90 минути
Аватарот: Яница Щеревана 21.12.2012г.

Продукти

1 ч.ч. настъргани ябълки
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. смлени орехи
1/2 ч.ч. грис
1 ч.ч. захар
2 ч.л. канела
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. бакпулвер
кора от лимон
2 ванилии
3 с.л. ром или вишновка
За сиропа:
2 ч.ч. захар
250-300 мл вода
1-2 ч.л. ром или вишновка
1/2 ч.ч. олио



Начин на приготвяне

Ябълките се настъргват и към тях се добавят водата, брашно, грис орехи и останалите продукти. Всичко се бърка, за да стане хомогена смес.

Сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма или тава (в кръгла форма с диаметър 26 см и височина 6.5 см или в продълговато плаке 30х20 см, височина 6.5 см). Изпича се на умерена температура около 40-50 минути.

След като изстине, се приготвя сиропът на котлона, за да се сгъсти малко. Изстиналата пита се нарязва на парчета и се залива с топлия сироп.

Може да се намали захарта в сместа от 1 ч.ч. на 1/2 ч.ч.
*1 ч.ч. = 250 мл

Коментари