Най-сполучливата ми рецепта за питка

Категория: / Коледа / Тестени
Време за приготвяне:
180 минути
от: Pepi Slavchevaна 21.12.2012г.

Продукти

4 яйца
1 кубче мая
250 мл прясно мляко
150 мл вода
1 с.л захар
1с.л сол
4-5 с .л олио
1-1.100кг брашно

Начин на приготвяне

Първо слагам млякото да се затопли малко и вътре слагам маята и захарта и оставям да шупне хубаво. Пресявам брашното и правя кладенче в което слагам солта, разбитете яйца, като оставям един жълтък за намазване, олиото, маята и накрая затоплената вода. Замесвам средно меко тесто и го правя на топка, която посипвам с брашно и в с палец правя дупка в средата. Фурната я включвам като започна да меся на 50 гр. без вентилатор. Слагам тестото вътре и го покривам с хартия за печене за 30 мин. После го деля на 3 или 4 топки и ги разточвам на кръг или правоъгълник. Всеки лист го намазвам с олио и посипвам със сирене. Като я оформя, връщам питката отново за 30 мин във фурната. Вадя я и включвам фурната на 180 гр. Намазвам я с разбит жълтък с малко прясно мляко и олио. Може да се украси с различни фигурки и да се посипе с мак, ким или сусам. Като извадя питката веднага я намазвам с маргарин. Тавата ми е с диаметър 30 см. Да ви е сладко!!!

Коментари