Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
За 10-11 литра гювеч.
Около 1 кг свинско месо,
около 1 кг пилешко месо,
около 3 кг кисело зеле,
200 мл олио,
1 супена лъжица червен пипер,
подправки за месото (може да ползвате готови за барбекю или за скара) по желание на домакинята.

За сармите:
600 г кайма,
1 1/2 чаена чаша ориз,
1/2 чаена чаша олио,
1/2 чаена лъжица червен пипер,
1-2 супени лъжици лютеница,
1 пакетче кимион (10 г),
малко черен пипер,
щипка сол,
около 100 мл зелева чорба (вътре се слага в сместа за сармите)


Споделям за коледната трапеза. Блюдо, подходящо за добра приятелска компания. Насища, създава настроение и върви с вино.

Месото се нарязва като за пържоли. Леко се начукват и се поръсват с подправките. Режем зелето на ситно и го задушаваме в олиото хубаво, докато поомекне. Махаме го от огъня, прибавяме червения пипер и хубаво го разбъркваме със зелето. В голям гювеч поставяме половината от задушеното зеле и върху него нареждаме свинското месо, после слагаме останалата част от зелето и подреждаме пилешкото месо. Омесваме всички продукти за сармите без задушаване (всичко сурово). Свиваме сармите и със сармите покриваме пилешките пържоли. Отгоре слагаме чиния да притиска сармите. Заливаме гювеча с вряща вода до равно ниво на сармите. Слагаме във фурната на 180 градуса за 3-4 часа.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче