Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
12 яйца
1 кг захар на кристали
1 кг брашно
8 ванилии
6 големи банана
1 ромова есенция
1 литър сладкарска течна сметана за разбиване
шоколадови пръчици за украса
едро смлени орехи за украса отстрани на самата торта


блатовете се пекат с две различни тавички с големина
малката е с диаметър 16 см
а голямата е с диаметър 26 см

за големият блат разбиваме 4 яйца с 1 чаена чаша кристална захар
чашата е от големите за чай сега които се продават 300 мл
а захарта е около 180 грама може би, не съм я теглила
отделяме белтъците от жълтъците и разбиваме
белтъците със захарта
жълтъците с 1 чаена лъжичка вода
прибавяме жълтъците към белтъците и бъркаме без спиране и 1 чаена чаша брашно на струйка прибавяме
1 ванилия
сместа изсипваме върху изрязана и намаслена с олио хартия в тавичката
и печем на 180 градуса за около 30 - 35 мин
докато се изпече /като ;пробваме с клечка за зъби /,ако ен остава по клечката значи е изпечен блата
и така 2 големи блата

за малкият блат са
2 броя яйца
1/2 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша брашно
1 ванилия
по същият начин разбиваме отделно белтъците от жълтъците и печем 2 малки блата

на една страна оставяме блатовете изпечени
през това време си приготвяме сиропа
вземаме 500 мл вода
3оо гр захар кристална
4 ванилии
и 10 капки ром есенция

като заври водата слагаме захарта
и ври така 10 мин слагаме ванилията и есенцията от ром

разбиваме и сметаната с миксера до сгъстяването и
като с еобърне купата надолу значи е разбита добре и може да се шприцова със шприц а торти /украсява с различни формички /

сглобяването на тортата:

слагаме в табличка кръгла или тортена голяма чиния големият блат студен
студен блат -горещ сироп за да не се сбие самият блат после а си остане пухкав
сиропираме го добре с врящият сироп но не и да се прекалява със сиропа
изчкваме малко да изстине сиропа
и мажем със сметаната
редим кръгчетата банани
слагаме пак другият втори блат последен варху този
и пак сиропираме
мажем със сметаната и редим бананите но кръга ве4е намалява според другият малък блат който ще се слага после отгоре
и така малкият слагаме после
сиропираме пак и мажем със сметаната
и последният малък и така сиропираме мажем само вече със сметаната не слагаме най отгоре банани
и така измазваме цялата торта със сметаната
ръсим със смлените орехи само на долните големи блата
украсяваме със шприца на розички и на цчло то се вижда на самата торта как е украсата и
ръсим със шоколадовите пръчици
като престои 24 часа е супер вкусна за консумация
опитайте рецептата и
е ще се убедите във достоверността ми
да ви е сладко

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче