Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
6 яйца
3 чаени чаши захар
2 чаени чаши прясно мляко
250 грама чисто масло
6 ванилии
На върха на чаена лъжичка сол
1 кубче мая за хляб
1 лимон за настъргване на кората му


В един дълбок съд слагаме топлото мляко с маята разтворена.
Малко брашно да стане гъста кашица.
И да шупне добре /да втаса/ сместа.
Добавят се яйцата маслото но само половината.
Останалата е за измесването накрая на тестото.
Масло.
Захарта и солта, ванилията слагаме и лимонената кора.
И месим меко тесто лепкаво да е още недоизмесено един вид.
Стои така 30 мин. да втаса на топло.
Стаята трябва да е топла заради козунаците.
После се добавя останалото тесто и се измесва добре и оставя пак малко да постои да втасва.
След което вземаме останалото чисто масло и започваме да измесваме добре тестото като го блъскаме добре в масата и разтегляме и пак свиваме и разтегляме и така докато поеме всичкото масло.
Пак оствяме да втасва и накрая режим парчета и правим три еднакви малки топки.
Разтегляме ги на дълги парчета и увиваме едновремнно и плетем плитката за козунака.
А един лист точим и мажем със смлени орехи, объркани със сладко от сини сливи или шипков мармалад и малко канела.
Увиваме на руло и редин и него в тавата за печене намазана с лист хартия и олио.
Втасват и мажем със жълтък и ръсим със захар на кристали.
Печем при 170 градуса за 60 мин.
Вадим ги като изстинат от тавата.
Супер са.
Всчка година си правя.
От 24 години не пропускам нито една година.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче