Обредно варено жито

Категория: / Постни
Време за приготвяне:
40 минути
Аватарот: Албена Иванчевана 07.12.2012г.

Продукти

3 чаени чаши (512 гр.) сварена грухана пшеница
1 чаена чаша (162 гр.) зърна от нар
1 чаена чаша сусам
½ чаена чаша (70 гр.) стафиди
1 – 1 ½ чаена чаша бадеми
1 пакет бисквити чаени смляни на прах
2-3 с.л. галета
пудра захар или мед за подсладяване
1/2 връзка магданоз

Начин на приготвяне

Всички християнски народи имат коливо (обредно жито) – може би под различно име или в различна комбинация от продукти – но при всички основната съставка е вареното жито. Останалите продукти могат да варират според предпочитанията и в зависимост от региона – т.е. обредното жито е адаптирано към местните продукти които са в наличност: може да бъде подсладено с мед, захар или плодове. Да съдържа орехи, бадеми, нахут, сусам, нар, стафиди, канела, анасон, препечено брашно или натрошени бисквити .В Гръцките рецепти се включват магданоз и пресен джоджен.Житото е символ на бъдещото възкресение. Както житеното зърно умира в земята, за да възкръсне за нов живот, така и душите се възраждат!

Най-напред се сварява житото. За целта то се почиства, измива се обилно с вода, след което се залива със студена вода и се слага на котлона. Когато заври, огъня се намалява и се оставя да къкри спокойно, докато се свари. Колко ще продължи варенето, зависи от сорта пшеница. Просто периодично се проверява. Ако водата изври се долива с топла вода. Житото (пшеницата) трябва да е сварена, но без да я разварявате. Когато се свари се прехвърля в цедка , изплаква се със студена вода и се оставя за 1-2 часа в гевгира, за да се отцеди добре от водата.После се слага на кухненска кърпа за една нощ.за да изсъхне На другият ден житото се смесва с останалите продукти разбърква се добре и се оформя в сервизна чиния .В Гърция отгоре се поръсва обилно с пудра захар и се оформя кръст с нар или стафиди и други ядки.

Коментари