Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
350 г стафиди - тъмни и светли
100 г сушени кайсии
100 г сушени череши
100 г портокалови и лимонови кори - захаросани
100 г нарязани на ситно бадеми
100 г нарязани на ситно орехи
250 г брашно за кекс
250 г меко масло
250 г кафява захар /150 гр. кафява и 100 гр.бяла /
4 бр. яйца L
хубав ликьор или коняк, бренди, ром
1/2 ч.л.канела
1/2 ч.л. смлян карамфил
1/2 ч.л. смлян джинджифил
1/2 ч.л. индийско орехче
сок от 1 лимон и портокал, както и настърганите им кори


Най-напред се подготвят сухите плодове. Старателно се измиват и се накисват в 250 мл черен английски чай и 50 -100 гр. ликьор. Така отлежават едно денонощие. След това започваме с разбиването на маслото със захарта до пухкава пяна. Постепенно се прибавят предварително разбитите яйца с щипка сол. Брашното се пресява и се смесва със сухите подправки. Добавя се половината количество в сместа с маслото и яйцата постепенно, по малко, като след всяко добавяне се разбива с миксера. Накиснатите плодове се отцеждат, ако имат течност и се смесват с останалото количество брашно. С шпатула се разбърква внимателно, докато съставките се обединят. Следва подготовката на формата. Тя се облицова с пекарска хартия на дъното и отстрани, като се издига борд, поне няколко пръста по - висок от формата. Завързва се с конец, подготвя се и капак от хартия. В така приготвената форма се изсипва сместа бавно, лъжица по лъжица, като в средата не се заглажда, а се образува лека вдлъбнатина. Покрива се отгоре и се слага в предварително нагрята фурна за бавно и продължително печене от няколко часа. Тук не давам градуси, защото всеки познава фурната си. Както нееднократно съм споменавала, моята е много силна, затова пекох под 100 градуса точно 3 часа.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче