Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
За 2 порции:

125 гр ориз басмати,
2 тиквички,
1 краставица,
12 бр. чери домати,
1 щипка шафран,
2 щипки черен пипер,
4 с.л. зехтин и
20 гр. масло за запържване,
сок от половин лимон,
сол на вкус, копър за украса

В малка тенджера или касерола кипнете подсолена вода, сложете оризът, подправете с шафрана и разбъркайте леко. Намалете огъня и оставете да къкри за около 10-15 минути, докато оризът поеме почти цялата течност. През това време нарежете тиквичките и краставицата на жулиени с помощта на широка белачка. Загрейте зехтина и маслото в дълбок тиган, и запържете тиквичките за 5 минути. Добавете краставицата и чери доматите, поръсете със сол и черен пипер. Разбъркайте всичко, похлупете с капак и оставете зеленчуците да се задушат за 15 мин.

Готовият ориз прецедете през цедка, за да махнете остатъчната вода. Извадете зеленчуците и ги оставете върху кухненска хартия да се отцедят от мазнината. Срежете 4 бр. чери доматчета на две половини. Всяка половинка домат сложете върху парче тиквичка и завийте на руло, закрепете с клечка за зъби. В чинии подредете останалите тиквички ,сложете отгоре ориз, полейте с лимоновия сок и най-отгоре наредете парчетата краставица. Отстрани подредете рулцата от тиквички и останалите доматчета. Декорирайте с клонче копър и сервирайте.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче