Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пролетни дъхави пънчета

От Маргарита Димитрова Маргарита Димитрова
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

8 по-тънки кори за баница,
3 яйца,
150 г сирене,
150 г извара,
300 г лапад,
100 г коприва,
1/2 каф. ч. ориз /50 гр/- за плътност на плънката,
1 каф. ч. олио,
суха чубрица,
суха мащерка, /количеството на сухите подправки да не е голямо, сложете малко, „като в загадка”/,
пресен магданоз;

За поливане на пънчетата:

скилидки чесън - определете количеството според вкуса си,
малко червен пипер,
3 с. л. краве масло

Най-напред измих  лапада и го почистих от жилките. Нарязах го.

Попарих копривата и я сварих само за 5 минути в солена вода.

Изцедих я от водата с помощта на гевгира, обърнах я върху дъска за рязане и я накълцах .

Сварих и ориза и го охладих в гевгир под течаща студена вода.

В по-голямата част от олиото сложих лапада и го запържих докато омекна и падна на дъното на съда.

Добавих накълцаната коприва, посолих на вкус и продължих да пържа и бъркам двете зелении до пълно изпаряване на  водата.

Добавих ориза, разбърках добре, за да се смеси с лапада и копривата и отстраних от котлона.

Овкусих плънката с чубрицата, мащерката  и магданоза и  изсипах в нея натрошеното сирене, изварата и леко разбърканите яйца / не разбити/.

Оставих я за малко да се охлади.

Взех две кори, наложих ги една върху друга и ги намазах обилно със зелената плънка.

Навих на руло, което разрязах на 4 еднакви парчета, а всяко едно от тях- на още 2, но леко диагонално. От едно руло получих 8 пънчета.

С останалото олио намазах обилно голяма тава и в нея започнах да редя изправени парчетата .

Взех следващите две кори и направих същата процедура.

Нарязах , наредих ги в тавата и така… до свършване на плънката.

Изпекох пънчетата в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 30 минути, след което включих вентилатора на печката и пекох така още 5 минути до съвсем лек загар.

Извадих ги и ги подредих ги в чиния.

Запържих маслото, в него сложих пипера и нарязания на ситно чесън и с тази дъхава смес полях пънчетата.

/вие можете и да не ги поливате, ще решите сам как да постъпите/

Получиха се много, ама много апетитни витаминозни пролетни и много ароматни мини банички.

Добър апетит, приятели!

Дайте оценка:

Тагове: краве масло червен пипер мащерка олио магданоз яйца извара сирене ориз лапад коприва

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче