Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
5 средно големи патладжана, 9 тиквички около педя дълги и не много дебели (за да нямат семки), около 1,200 картофи (желателно по-големи - по лесно се работи), 1,200 - 1,300 телешка кайма прясно-смляна и безсолна, 1 морков (настърган на дребно ренде), 1 кутийка (250гр) доматено пелте, 1 кутийка (250гр) накълцани домати, 1 голяма глава лук, 1-2 скилидки чесън, риган, черен пипер, щипка кимион, зехтин, 1 кутия сос бешамел (Гьотис или Морфат), 70-100 кашкавал (настърган на ситно ренде).

Картофите, патладжаните и тиквичките се обелват и нарязват на филийки с дебелина 3-4 мм. Всичко се запържва до придобиване на златист цвят.

Нарязват се лукът и чесъна на много ситно и се запържват за предпочитане в тенджера. Прибавя се каймата. Бърка се до посветляване. Прибавя се доматеното пелте и накълцаните домати. Добавят се 1 супена лъжица сол, риган, черен пипер, кимион, настърган морков. Всичко това се вари до пълно изпаряване на соса.

В тавата се реди пласт картофи, пласт патладжани, пласт тиквички. Каймата се нанася равномерно на цялата тава. Върху каймата се реди в обратен ред - пласт тиквички, пласт патладжани, пласт картофи, като всеки пласт се посолява и овкусява (по желание) с черен пипер и риган.

Залива се със бешамела, поръсва се с настъргания кашкавал и се пече до зачервяване във фурна, предварително загрята на 200 С.

Забележка: Може към "класическата" мусака - кайма, картофи, моркови, домати, подправки - да се прибавят и 2-3 скилидки нарязан на едро чесън и изпържени на кубчета тиквички и патладжани.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче