Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
ЗА ТИКВИЧКИТЕ:
2-3 бр. средно големи тиквички (Не е задължително да са дебели и стари! От млади, свежи тиквички се получават особено изтънчено ястие!),
1 глава лук,
1 скилидка чесън,
1 морков,
1 малка червена пиперка,
500 г телешка кайма (може и смесена или чиста свинска – „вкус другар няма“),
1 ч.ч. бисерен ориз,
1 бут. светла, олио (или зехтин) за намазване, на тавата и поръсване ,
връзка прясна целина листа,
черен пипер, червен пипер, сол – на вкус

ЗА СОСА:
1 кофичка 290 мл заквасена сметана
1 кофичка 400 мл кисело мляко
2-3 скилидки чесън
1 връзка копър (колкото повече – толкова по-добре!)
сол на вкус 


Тиквичките се измиват добре. Отрязват се „дупето“ и опашките им и се пазят за „капачета“ (които после ще закрепим с клечки за зъби). С тънко ножче се издълбава вътрешната мека част на тиквичките. Тя няма да ни е необходима за това ястие.

Приготвя се плънка: лукът, морковът, пиперката и скилидката чесън се скълцват и се задушават с мазнина, добавя се каймата (размита с малко студена вода), оризът (предварително измит също със студена вода), нарязаната на ситно целина, малко червен пипер, черен пипер и сол. Дъното на всяка тиквичка се „затваря“ с „капачето“, което се закрепя с клечки за зъби. Тиквичките се пълнят плътно с приготвената ароматна плънка и се затварят с другото „капаче“. Подреждат се в намазнена тавичка, поливат се с малко мазнина и се заливат с 300-400 мл бира. Пекат се около час в средно силна фурна, покрити с алуминиево фолио. Към края то се отстранява, за да добият тиквичките „загар“.
Изпечени, се нарязват на филии с дебелина 1 – 1,5 см, които се подреждат в чиния и пожелание се поливат със свежата чесново-сметанова заливка.

СОС:

В купата на пасатора се слага заквасената сметана, киселото мляко, скилидките чесън, връзката копър, сол на вкус. Всичко се пасира до получаване на хомогенна, бледо зелена смес.

Копърът придава изключително свеж вкус на заливката, който се съчетава с аромата на целина от плънката на тиквичките по отличен начин.
Лятото е толкова благодатно за сетивата време….

Ястието е особено вкусно както топло, така и охладено (аз твърдо го препоръчвам охладено!). Чаша бяло вино или розе ще му „акомпанира“ особено сполучливо!

Добър апетит!

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче