Торта Варна

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
75 минути
от: Galia Dimitrovaна 16.08.2012г.

Продукти

за блата:
2 кутии какаови бисквити,
250 гр. краве масло,
150 гр. сурови орехи,
1 течна есенция ром

за крема-мус:
500 мл течна сметана,
1 ч.ч. захар,
1 крема сирене,
1 желатин,
2-3 праскови,
1 течна ванилия

за глазурата:
150 мл. течна сметана,
200 гр. черен шоколад

Начин на приготвяне

Приготвяне на блата: в блендер смиламе продуктите, като маслото е разтопено предварително, приготвяме тортена форма със сладкарска хартия на дъното. Бисквитената смес изсипваме във формата и леко изравняваме, без много да натискаме. Оставяме в хладилника да се охлади.

Приготвяне на крема-мус: В съд нарязваме плодовете + 1/2 ч.ч. захар и желатина и загряваме при бъркане, докато стане на каша, след което пасираме и оставяме да се охлади. Разбиваме сметаната с останалата захар до твърда консистенция, добавяме крема сиренето и плодовото желе + ванилията и разстиламе върхо охладения блат. Отново охлаждаме.

Приготвяне на глазурата: загряваме сметаната и дръпваме от котлона, начупваме шоколада вътре и бъркаме с лъжица, докато стане гладка каша. Изсипваме върху сметановия мус и охлаждаме 1 нощ. Преди сервиране поръсваме с какао.

Коментари