Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Тъмен шоколадов сладкиш с чийзкрем глазура и желирани ябълки

От Светлана Кирова Светлана Кирова

/за блата/:
200 г масло,
200 г черен шоколад,
4 големи яйца,
200 г захар,
50 г брашно,
50 г смлени орехи,
/за глазурата/:
250 гр маскарпоне,
200 гр заквасена сметана,
пудра захар на вкус,
няколко капки ромова есенция,
1 ябълка,
1 пакетче желатин

Начин на приготвяне:

Приготвяме форма за печене с махащо се дъно, като я покриваме с хартия за печене и намазваме стените й с масло.

Загряваме фурната на 160 градуса с обдухване.

Начупваме шоколада на парченца и го разтопяваме заедно с кравето масло в микровълновата на средна мощност за около 2 мин, като разбъркваме по средата на времето. Разбиваме яйцата със захарта около 5 мин с миксер до получаването на гъст крем. Добавяме разтопения шоколад и разбъркваме с лъжица внимателно, за да запазим крема пухкав. Смесваме смелените орехи с брашното и добавяме 1/4 ч.л. сол.

Сипваме брашнената смес към шоколадовата и отново разбъркваме внимателно с лъжица до получаването на еднородна смес.

Сипваме в тавичката и печем 40 мин малко под средното ниво на фурната.
Когато блатът е готов, го изваждаме да изстине напълно и тогава го вадим от формата.

Разбиваме крема маскарпоне със заквасената сметана, добавяме пудра захар на вкус и малко ромова есенция за аромат.

Накисваме желатина в 100-тина грама студена вода да набъбне. После го загряваме на котлона като бъркаме непрекъснато, да стане прозрачен, без да завира. Нарязваме ябълките на тънки резени.

Разпределяме крема върху блата с шпатула. Подреждаме ябълките както желаем и ги намазваме с желатина с помощта на четчица. Оставяме да стегне в хладилника.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче