Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Торта „Рошла”

От Мариана Панайотова Мариана Панайотова
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

За блатовете: • 4 яйца, • 2 ч.ч. захар / от 250 мл/, • 3 ч.ч. брашно, • 400 гр. сметана • 2 ч.л.сода или бакпулвер • ванилия, • 3,5 с.л. какао За крема: • 600 г заквасена сметана, / 3 малки кофички/ • 1 ч.ч. захар За глазурата: • 100 гр.краве масло, • 2 с.л. какао, • 3 с.л. прясно мляко • 3 с.л.захар

Приготвяне:
Tесто:

От яйцата, сметаната, брашното, захарта и содата /угасена с лимонов сок или оцет/ се забърква тесто. Дели се на две части и в едната се добавя какаото. Пекат се два блата – бял и кафяв.Тестото не е много гъсто, излива се в тава, намазана с мазнина и поръсена с брашно. Блатовете се пекат при 180 градуса около 25 мин. Блатовете се оставят да изстинат. За да не печете два блата, вземете по-голяма тава и изсипете в едната половина бялото тесто, в другата кафявото. Като се изпечат и изстинат се начупват  на малки парчета,  т.е. на хапки.

Всяко парченце се топи в разбърканата със захар сметана и се подрежда в чиния във форма на планина.

Приготвя се глазурата:
В съд слагаме на огъня маслото, млякото, захарта и какаото, нагряваме и разбъркваме до пълното разтваряне на захарта. Охлаждаме и покриваме тортата, като поливаме с лъжица или направо със съда. Пъхаме в хладилника.

Моите коментари:
Много лека, бърза, вкусна и приятна тортичка. Трябва да престои 1 ден.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло яйца бяла захар какао бяло брашно прясно мляко готварска сметана

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче