Правят руска водка-еталон

stat 11:41  |  16 януари 2018 / Вкусотии / Редактор: Иво Некитов /  
Нови стандарти за висококачествена водка в Русия
Сн.: Shutterstock

В Русия от първи януари догодина влиза нов вариант на ГОСТ (руския държавен стандарт), според когото, качествената водка трябва да отговаря на нови изисквания.
 По новия текст на стандарта, "Еталонната" водка трябва да отговаря на високи стандарти: Кристално безцветна, без странични оцветявания  и  утайки.

Работното название на стандарта е: "Руско качество. Класическа водка, технически условия."
Според "Известия", цитираща изискванията на новия стандарт, той влиза в сила от 1 януари 2019 г

Новата висококачествена водка трябва да бъде без странични овкусители и утайки, а алкохолното и  съдържание трябва да бъде 40  процента.

Ръжта или пшеницата, от които се приготвя спиртът, трябва да бъдат отглеждани без торове и пестициди, а водата за разреждане на чистия спирт трябва да бъде без замърсители, от дълбоки сондажи.
Всички стадии на производството трябва да бъдат извършени на територията на Русия.
Изданието съобщава, че и в момента тече процес на повишаване на стандартите за качество на високоалкохолните напитки в Русия, който действа от началото на 2015 година.

Подготвени са  и корекции към стандартите за обикновената, "среден клас" водка.
На производителите ще бъде позволено да добавят в бутилките дребни предмети от злато и  сребро: монетки, подковки и нишки от благородни метали.
Производителите и износителите смятат, че те биха привличали потребителите.

Изданието напомня, че миналата година вицепремиерът на страната Александър Хлопонин остро е разкритикувал качеството на руската алкохолна продукция.