Коледните рецепти на Петко Рачов Славейков

stat 10:41  |  19 декември 2017 / Вкусотии / Автор: Румяна Лечева, БТА /  
”Готварска книга или наставления за всякакви гозби” на Петко Рачов Славейков ”Готварска книга или наставления за всякакви гозби” на Петко Рачов Славейков

Преди Рождество Христово нека си спомним за коледните рецепти на Петко Рачов Славейков.
Това предлага Снежана Маринова от Регионалната библиотека в Стара Загора, която е изровила в архивите на библиотеката готварската му книга.

Поет, писател, учител, кмет на Стара Загора, но и прочут кулинар, и тази негова роля е като че ли по-малко известна, коментира пред БТА библиотекарката.

Историята ни връща в Цариград, годината е 1871, денят 13 март и на пазара е поредният 11 брой на вестник "Свобода", издаван от Любен Каравелов. На страница 86 в рубриката "Книжевни известия" е публикувано кратко съобщение:

Вестник "Македония" разказва, че в Цариград е излязла книга под заглавие "Готварска книга" или наставления за секакви гостби, според както ги правят в Цариград, и за много други домашни справи. Съдържава повече от 300 расправи за разни работи по домашната економия. Цената й е 10 гроша.


Десет гроша е дневната надница по това време на по-сръчните работници в бубарско предприятие. Десет гроша е и усредненото дневно заплащане на общите работници в Цариград. В ония години за 10 гроша можеш да си купиш пет хляба първо качество, или кило и половина сирене - тлъсто, или две кила и половина месо - говеждо или овче!

И дописникът продължава:

Нашият напредок върви и разпространява ся: "Зорницата" ни научи да бъдем благонравни и да меришеме на квакерство; "Ружицата" скоро ще да ни научи да ся облачаме и да меришиме на Париж; а "Готварската книга" ще да научи що да правиме, за да бъдат гостбите ни меки и крехки, а то ти, като неопитен, твърде лесно можеш да си строшиш зъбите. И така, от днес българете няма вече да ядат качемак, просеник, бял лук, праса и сол с мерудийка, а "гостби според както ги готвят в Цариград. Щастливи българе! Ако не можете да живеете другояче като хора, то барем трябва да ся научите да ядете колкото се може по-скоро, защото историята не чака!

А книгата, за която става дума е от Петко Рачов Славейков и е с характерното за онова време обстоятелствено заглавие "Готварска книга или наставления за всякакви гозби според както ги правят в Цариград и разни домашни справи", издание първо, Цариград, в печатницата на "Македония", 1870 г., 206 страници.

Авторът е 43-годишният по това време Петко Славейков, който за дълго време е част от българската общност на брега на Босфора. В книгата си предлага 289 разни рецепти и добавя един раздел "Разпознаване и избиране на разни меса, риби и други неща за гозби".

Съдържанието на книгата е разпределено в 22 раздела плюс един, за който споменахме по-горе. Рецептите включват всичко, което се вари, пече, меси, бърка, изцежда, соли, маринова и т.н. в тогавашната кухня - чорби; кебапи; яхнии; кюфтета; ястия, които се правят в тави; ястия, които правим от тесто; тестени сладки ястия; кадаифи; халви; ястия от зеленчуци; пълнежи, които се готвят със зехтин и масло; пилафи; ошави; сладка и сиропи, които се употребяват преди кафето; притурки за разни работи; солене на меса; приготвяне на разни наденици; сушени риби; разни пития; прохладителни пития; вина; ракии.

На съвременната домакиня или кулинар някои ястия биха се сторили доста екзотични и съвсем нездравословни. Например, пържена яхния, която се приготвя само за сватбите. Прави впечатление, че почти никъде в рецептите не е посочено време за печене или варене. Разчита се на усета на домакинята. И дозировките в рецептите са доста големи, защото са предназначени за многолюдни фамилии. За интереса към готварската книга говори фактът, че само две години след първото издание идва второто.

През 1874 г. книгата е преиздадена отново в Цариград, вече с цена 5 гроша. А в наши дни, след 1989 г. , има още две издания.

Специалисти сочат, че тази книга на Славейков е първата готварска книга на български език.

И накрая да напишем и рецепта - кокоша баница, която се приготвя за Коледа:

Като очистим добре една кокошка, варим я с малко вода, докато омекне, и подире я нарязваме на ситни парченца. Сетне опражваме 1-2 глави лук и го объркваме с късовете. После намазваме с масло една тепсия, туряме отдолу 5-10 кори, добре разточени, по средата късовете месо и най-отгоре пак толкоз кори. Подир нарязваме средата и като ги попарим с вряло блажно масло, печем го в пещ.