Хумусът - храна за здраве и добра фигура

stat 10:33  |  22 март 2013 / Вкусотии / Редактор: Райна Деницова /  
Хумус
Сн.: freeimages.com

Консумацията на хумус е изключително здравословна и полезна в много аспекти. Хумусът е популярно ястие в Близкия изток. Състои от смлян нахут, зехтин, чесън, лимонов сок и тахан (паста от сусамово семе).
Хумусът е широко разпространен в Сирия, Израел, Турция, Гърция, Кипър и Ливан, но набира все по-голяма популярност и в различни части на Европа поради здравословните си качества, пише Puls.bg.

Консумацията му на закуска зарежда организма с нужната енергия за целия ден и му набавя нужните протеини, витамини и минерали.

Нахутът, съдържащ се в хумуса, е богат източник на фибри, които помагат за поддържането на  нормални нива на холестерола, като предпазват сърцето. Набавянето на фибри е подходящо за страдащи от диабет, тъй като регулира нивата на кръвната захар.

Фибрите помагат и за подобряването и нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.

Нахутът е добър източник и на витамини и минерали, като фолиева киселина, която е от голямо значение за организма, особено за жените в детеродна възраст. Тя предотвратява риска от вродени дефекти при бебето. Нахутът съдържа манган, цинк, магнезий, мед и желязо и е богат на протеини.

Наличието на зехтин в хумуса набавя на тялото здравословни мазнини. Зехтинът е богат източник на мононенаситени мастни киселини, които имат благоприятно действие за сърцето, намаляват нивата на лошия холестерол, насърчават нормалното съсирване на кръвта и нормализират кръвната захар, при страдащи от диабет.

Консумацията на хумус е идеална и при диетичен режим поради нискокалоричните си свойства, като същевременно с това засища организма.

Хумусът може да се консумира върху филия или като добавка към сандвича, както и като дресинг за салата или според вкуса.


Последни новини

Вижте най-сложната къща от меденки
Защо манджите на мама са най-вкусни
Спечели награда от кулинарния конкурс на Dir.bg!
Адвокатите на Мелания погнаха словенци за торти с името й
Адвокатите на Мелания погнаха словенци за торти с името й
Яжте високомаслени сирена за здраве и дълголетие
Кои храни водят до подуване на стомаха
Миризмата на храна в службата намалява производителността
До 2030 г. коледните пуйки ще се отглеждат в лаборатория
Класираха най-добрите готвачи
Диетичните безалкохолни водят до напълняване
Как да не качим килограми след диета
Испански шеф-готвач получи 8-а звезда ”Мишлен”
Сладоледът за закуска повишава работоспособността на мозъка
Любимите храни на зодия Стрелец
Покажи своето любимо постно ястие и спечели!
Диетологът Огнян Симеонов: Постите действат очистващо
Най-добрите кулинарни дестинации
Една бира на ден е полезна за сърцето
Защо децата не обичат броколи
Започнаха коледните пости