Хумусът - храна за здраве и добра фигура

stat 10:33  |  22 март 2013 / Вкусотии / Редактор: Райна Деницова /  
Хумус
Сн.: freeimages.com

Консумацията на хумус е изключително здравословна и полезна в много аспекти. Хумусът е популярно ястие в Близкия изток. Състои от смлян нахут, зехтин, чесън, лимонов сок и тахан (паста от сусамово семе).
Хумусът е широко разпространен в Сирия, Израел, Турция, Гърция, Кипър и Ливан, но набира все по-голяма популярност и в различни части на Европа поради здравословните си качества, пише Puls.bg.

Консумацията му на закуска зарежда организма с нужната енергия за целия ден и му набавя нужните протеини, витамини и минерали.

Нахутът, съдържащ се в хумуса, е богат източник на фибри, които помагат за поддържането на  нормални нива на холестерола, като предпазват сърцето. Набавянето на фибри е подходящо за страдащи от диабет, тъй като регулира нивата на кръвната захар.

Фибрите помагат и за подобряването и нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.

Нахутът е добър източник и на витамини и минерали, като фолиева киселина, която е от голямо значение за организма, особено за жените в детеродна възраст. Тя предотвратява риска от вродени дефекти при бебето. Нахутът съдържа манган, цинк, магнезий, мед и желязо и е богат на протеини.

Наличието на зехтин в хумуса набавя на тялото здравословни мазнини. Зехтинът е богат източник на мононенаситени мастни киселини, които имат благоприятно действие за сърцето, намаляват нивата на лошия холестерол, насърчават нормалното съсирване на кръвта и нормализират кръвната захар, при страдащи от диабет.

Консумацията на хумус е идеална и при диетичен режим поради нискокалоричните си свойства, като същевременно с това засища организма.

Хумусът може да се консумира върху филия или като добавка към сандвича, както и като дресинг за салата или според вкуса.


Последни новини

Домашна вода ”Саси” за плосък корем
Включете се в кулинарния ни конкурс!
Карина: Спечелих Дичо с вкусна торта
Любопитни факти за копривата
Севда от MasterChef отваря ресторант в София
Какво закусват супермоделите
Безцветно кафе предпазва зъбите от оцветяване
Покажете какви гозби приготвихте за Великден
Как да боядисаме яйцата, използвайки ориз
Гордън Рамзи оставя децата си без наследство
Тайната на Таньо Шишков за вкусен Великден
Кафето се съчетава добре с картофено пюре
Бадемите поддържат вниманието след хранене
Петър Михалчев показва ”рецептата на императора”
Производителите на скариди в Европа се надяват на подем
Включи се в кулинарния ни конкурс и през април
Фъстъците предпазват от инфаркт и инсулт
Облак от текила привлича туристи в Мексико
Йохансон си пада по Гордън Рамзи и Антъни Бурдейн